öl vagy elevenít?

2012.09.21., Szerző: jobbulast.com

szj.jpgEzt  a témát eredetileg a HáziorvosBlog-on dolgoztam fel, most áttesszük ide, mert beilleszkedik a Ködpiszkáló profiljába. A kérdés apropója egy régen keringő körlevél. Így hangzik (betűhíven):

Volt egy nagyon érdekes beszélgetés február 22-én a Hír Tv-ben,  Dr. Csáky István professzorral (Állatorvostudományi Egyetem)  beszélgetett Pataki Enikő a SZÓJA szerepéről. Ugyanis, több mint egy  éve már Angliában felfigyeltek arra, hogy nemcsak a felnőtt  sportolók, de 13-14 éves gyerekek közül is évente 3-4-en halnak meg  sportpályán szívelégtelenségben Mivel a szívelégtelenség okát a  boncolásnál nem találták, elkezdték vizsgálni, mi lehet közös az  áldozatokban. Egyetlen ilyen volt: az étrendjükben a Szója! Arányos  mennyiségű SZÓJA (nem mellékesen) 4-5-ször annyi női nemi hormont  (vagy azzal azonos hatású alkaloidot) tartalmaz, mint 1 db antibébi  tabletta. Ez férfiakra nézve még veszélyesebb, mint a nőkre!  Ezek után, amerikai kutatók elvégeztek egy tesztsorozatot 30-30  egérrel (30 minta és 30 kontrollállat). A 30 kísérleti egér -  melyeket SZÓJÁVAL etettek - MINDEGYIKE elpusztult  szívelégtelenségben. A kontroll csoport, amely normál kaját kapott,  semmilyen problémát nem mutatott.  A professzor összerakta az információkat, és javasolja, vizsgálják  a sportolókat étrendjük vonatkozásában is. A végén, csak mint  érdekességet megemlítette, hogy az allergiás megbetegedések óriási  méretűre növekedésének kezdete szignifikánsan egybeesik a SZÓJA  fogyasztásának általánossá válásával.

Kezdem azzal, hogy a fenti szövegnek már vajmi kevés köze van az eredeti tudományos közléshez, szegény kutatók forognának a laborjukban, ha megtudnák, mit műveltek a magyarok az eredményeikkel, de erről majd a poszt végén részletesebben.

Természetesen kedvenc könyveim után nyúlok most is. Mindig előbb a számomra legautentikusabb szerzőkkel kezdek, mielőtt a neten bármit bekajálok. Pados Gyula professzor a Tudatos fogyás című könyvében a következőt állítja: "A fehérjebevitel növelésének inkább előnyei mint hátrányai vannak, ha helyesen alkalmazzuk." (Növeli a teltségérzést, olyan ételekben fordulnak elő, melyeknek alacsony a  glikémiás indexe, fokozzák a szervezet hőtermelését)

"Növényi eredetű fehérjék közül csak a szójafehérje az, amely esszenciális, tehát a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakat tartalmazza." Fordítva megfogalmazva: a szervezet által elő nem állítható aminosavak megtalálhatók a húsokban. Vagyis azoknak célszerű szóját enni, akik nem esznek húst, de a fehérjékhez és ezen belül az esszenciális aminosavakhoz hozzá akarják juttatni a szervezetüket. Pados prof nem veszteget több szót a szójára, nyilvánvalóan indokolatlan a szélsőséges szójafogyasztás.

A másik kedvencem a Fitoterápia című egyetemi jegyzet. Egész hosszan ír a szójáról, mégpedig a nőgyógyászat fejezetben... tényleg tartalmaz ugyanis úgynevezett fitoösztrogéneket. Megjegyzem, hogy itt van egy nagy csúsztatást a cikkben:

"Arányos  mennyiségű szója (nem mellékesen) 4-5-ször annyi női nemi hormont (vagy azzal azonos hatású alkaloidot) tartalmaz, mint 1 db antibébi tabletta."

Mekkora az arányos mennyiség? egy adag ebéd szójatartalma, vagy egy  pár hektáros szójaültetvény éves hozama, vagy mi?

Fitoösztrogének

1940-es években megfigyelték, hogy ha a juhok egy bizonyos növényből sokat legelnek, terméketlenség, vetélés jelentkezik a nyájban. Ekkor rájöttek, hogy a legelt növény, a Trifolium tartalmazott ösztrogénszerű hatóanyagot. Ma már több ilyet is ismerünk, és ezeket kémiai szerkezetük szerint négy csoportba soroljuk. Nem vesztegetek a kémiai leírásra karaktereket, csak nézzük meg, miben találhatók:

  • izoflavonoidok: szója,komló;
  • stilbének: kékszőlő, földimogyoró;
  • lignánok:  lenmag, földieper, áfonya és zöld tea;
  • kumesztánok: szójacsíra, hüvelyes zöldségek.

Nna. Ezt nem azért írtam le, hogy a férfiak azt gondolják, hogy ha uzsonnára megesznek egy marék földiepret és leöblítik zöld teával, akkor kinő a cicijük.  Nők sem fognak elvetélni egy fürt kékszőlőtől. Olvassunk tovább!

A fitoösztrogének hatáserőssége elmarad a szervezetben termelődő ösztrogénétől, ezért hatásuk akkor kerül előtérbe, amikor a szervezet ösztrogéntermelése csökken, azaz  változókor idején. Kelet-Ázsiában, ahol az európaihoz képest kb. negyvenszeres a szójafogyasztás, sokkal kisebb a változókori tünetek intenzitása, kevesebb a szívérrendszeri betegség, és nincs annyi csontritkulásos beteg.

Több vizsgálat arra is rámutatott, hogy az izoflavonoidoknak rákmegelőző hatása van. Ázsiában jóval kevesebb az emlő- és prosztatarák, továbbá a petefészek és pajzsmirigy-daganatok gyakoriságát is alacsonyabbnak találták a fitoösztrogént tartalmazó étrenden élők közt. Jól mutatja, hogy nem csak a genetika számít az a tény, hogy az elvándorló távol-keletiek az új kultúrában az étkezési szokásaikat feladva ugyanolyan gyakorisággal betegednek meg rákban, mint a befogadó populáció.

A szója

Már említettük, hogy tartalmazza az összes olyan aminosavat, amit az emberi szervezet nem tud előállítani. Tartalmaz továbbá nagy mennyiségű lecitint (koleszterinszint-csökkentő, májvédő és okosító hatású), B és E vitamint, ásványi sókat, nagy mennyiségű emészthetetlen rostot, valamint zsírsavainak többsége telítetlen, főleg linolénsav. Emellett a szója a legjelentősebb fitoösztrogén-forrás. Fentebb már írtam, hogy ezeknek a vegyületeknek milyen hatásai vannak, továbbá készült humán vizsgálat arról is, hogy 10 hétig az alanyok egyik csoportja alacsony szójatartalmú táplálékot kapott, a másik csoport magasat, és a sok szóját fogyasztóknak mind a rövidtávú mind a hosszútávú memóriája jobbnak bizonyult.

Mennyi az annyi?

Akkor most hol az arany középút? A szója dózisára nincsenek egységes terápiás javaslatok. Egységes az álláspont azonban abban, hogy az ázsiai étrendet meghaladó mennyiségben indokolatlan szóját fogyasztani.

Speciális szójaalapú táplálkozás csak változó korban, tünetek jelentkezése esetén javasolt.

Ugyanakkor mint mondtuk, vegetáriánusok mindenképpen egyenek valamennyi szóját a húsból származó fehérjék pótlására.

Csecsemőket hat hónapos korig igyekezzünk kizárólag szoptatni, ha valamilyen ok folytán nem sikerül, ne szójaalapú tápszert kapjon a baba (ez inkább az USA-ban szokás, nálunk nem jellemző).

Ja, és hogy mi az én véleményem?

Megmondom őszintén, én nem csípem, ha kipécéznek egy kaját és azt minden rossz forrásának, főgonosznak kikiáltják mindenféle tudományos szövegekkel. Mindenki, aki valaha beleivott dihidrogén-oxidba, meghal! Igen ám. A dihidrogén-oxid nem más mint a víz, és mindenki meghal.

El tudom hinni, hogy az a harminc egér mind megdöglött,  de kérem, Ázsiában több millióan laknak, jó egészségnek örvendenek, és sokkal tovább élnek mint mi! Ez persze több tényezős dolog, de ha a szója ölne, nem így lenne. Az pedig kimaradt a cikkből, hogy a Coloradói Egyetem munkatársai ezt a kísérletet génkezelt, mesterségesen előidézett szívizomtúltengésben (hipertrófiás kardiomiopátia) szenvedő egereken végezték, s ebben a betegségben egyébként is meg szokás halni. A kutatás vezetője pedig a következőt nyilatkozta a Science Dailynek, (2006-os cikk egyébként): "I don't think normal, healthy people should be alarmed by the results of this study" azaz: "nem gondolom, hogy normál, egészséges embereknek ezektől az eredményektől meg kellene ijedniük." A teljes tudományos közlés itt olvasható, angolosok megkereshetik, hány egér is döglött meg a kísérletben....

Kép forrása: www.freedigitalphotos.net

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr424732616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.

sera79 2012.09.21. 17:39:10

én személy szerint nem kedvelem a szóját, mert takarmány íze van
legalábbis az én ízlésem szerint
az a jó hogy az interneten meg lehet találni mindent és mindennek a teljesen tudományos cáfolatát is

Vincente82 2012.09.21. 17:56:51

Vajon erre is azt mondják majd egyesek, hogy a blog a farmalobbi szócsöve, hogy nevetségessé tegye a növényeket? :)

jó arc a lóarc! (törölt) 2012.09.21. 22:07:29

Ezek a szójakészítmények, amit ti esztek, épp olyan mesterségesek, mint a ráma (margarin). Színtiszta vegyi termékek, hozzájuk képest a coca-cola frissen facsart gyümölcsnedű.

DFK 2012.09.21. 22:48:30

Az kiderült az eredeti publikációból, hogy a szívbeteg transzgén egerek szívfunkciója és betegség indikátorai romlottak, pl az apoptózis indukáló cspase3 aktivitás nőtt. Vagyis szívbetegnek nagyon nem ajánlott sok szóját fogyasztani (v.ö. majd minden élelmiszeripari terméket telenyomnak vele).

DFK 2012.09.21. 22:51:30

@Vincente82: nem, de ha egy gyógyszerjelölt molekulának ilyen mellékhatását találják, sz sosem fog engedélyt kapni a gyógyszerhatóságtól.

Blogger Géza 2012.09.21. 23:26:00

"Ázsiában több millióan laknak, jó egészségnek örvendenek, és sokkal tovább élnek mint mi!"

Ázsiában valójában több milliárdan élnek, sokan betegek, és átlagosan kevesebb ideig élnek, mint mi, európaiak.

Dehogy mindennek bármi köze van-e a szójához, az kérdéses.

Attól, hogy a szójában sokféle aminosav van, még lehet más miatt káros. A húsban is sokféle van, mégis, ha túl sok zsíros húst eszünk, lehetnek káros hatásai.

Egyébként a szója alapállapotban tudtommal keserű, taszító ízű. Ez minden esetre érdekes különbség a búzához, kukoricához, rizshez képest...

háténimmár 2012.09.21. 23:35:52

A szója mindaddig deklaráltan szuperegészséges élelmiszernek fog számítanim ameddig az amerikai nyugdíjalapok jelentős része ebben a bizniszben pörög.

És kár ezen gondolkodni, mindenre van bizonyíték, és azoknak az ellenkezőjére is.
Ha pedig nem magunknak termeljük/tenyésztjük a betevőt, úgysem tudjuk mit eszünk, szóval (sajnos) kár ezen pörögni.

xylon 2012.09.22. 02:46:54

@Blogger Géza: nyilvan sok buzat, kukoricat vagy rizst eszel nyersen.

Taváris 2012.09.22. 03:48:09

"A dihidrogén-oxid nem más mint a víz, és mindenki meghal."

Ilyen kijelentésekkel azért óvatosan: www.google.hu/search?q=16+years+old+baby

A halhatatlanság közelebb van, mint gondolnánk.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.09.22. 04:32:36

Taváris nem gyengén ostoba vagy. De mosd össze, nyugodtan..

Blogger Géza 2012.09.22. 07:36:18

@xylon: Gabonapehely formájában simán. De teljesen nyersen, a földről leszedve sem rosszízűek.

kalapocska 2012.09.22. 08:35:23

@Blogger Géza: Hat en ettem mar piritott szojat, tok jo izu. Japanban ragcsalnivalonak aruljak.
Valaki egyszer nekem pont ezt a szojat, tofut ajanlotta dieta gyanant. Egy ideig eleg sokat is ettem, egeszen addig a pontig amig a karomon dus sotet szor nem nott. Akkor kicsit megijedtem. Mondjuk azota is eszem szojat mertekkel es idonkent (viszonylag termeszetes alapotaban, a nyers tofu, szoja tej pl nagyon finom) . Nem azert mert vega vagyok, sot, hanem azert mert finom. A karom vissza szortelenedett hal istennek, es szivrohamot se kaptam.. Mindent mertekkel!

doubting thomas 2012.09.22. 09:01:13

Kóstoltam szóját is, tofut is de szvsz ízetlen. Inkább hús.

Mr. Waszabi 2012.09.22. 09:09:09

Hú, basszus. Én meg nemrég kezdtem zöld teát inni a fekete helyett. Gyorsan visszatérek a fekete teához. De hát kinek lehet hinni a mai világban? Egyszer ezt mondják, hú de egészséges, aztán kiderül, hogy nem az.

Blogger Géza 2012.09.22. 09:19:03

@kalapocska: Ami pirított, az már messze nem nyers...

"Nyers állapotban enyhén mérgező hatású – akárcsak a többi babféle. Főzéssel, vagy más hőkezeléssel azonban ez megszüntethető. "

www.szojavit.hu/page.php?id=5

A szójánál az az érdekes, hogy jóval kevésbé régen termeszti az ember, mint pl a búzát, és eleinte csak a Távol-Keleten ették. Nem biztos, hogy az európai ember szervezete már teljesen adaptálódott a szójafogyasztáshoz, illetve hogy a különféle kezelések az összes mérgező anyagot megszüntetik benne. Lehet, hogy marad egy kevés, ami erre érzékenyeknél rendszeres fogyasztásnál problémát okoz, ezt nem zárhatjuk ki kategorikusan. A te eseted is inkább ezt támasztja alá, no meg a szívhalában meghalt sportolóké is.

bes3 2012.09.22. 10:58:05

Amikor mammográfus mellett voltam gyakorlaton, és beesett egy-egy fiatal srác növekvô emlôkkel kivizsgálásra, kérdezés nélkül már mondta is nekik hogy a gyúráshoz használt fehérjepreparátumról/szójaporról le kellene állniuk mert abból szerzi a szervezetük a felesleges nôi hormon mennyiséget... néztek ki a fejükbôl mint a lukinyúl.. :)

De volt olyan aki egyúttal impotens is lett, szerencsére visszafordítható volt...

scr 2012.09.22. 12:54:38

Az ipari húskészítmények többsége változó mértékben, de szójával van "dúsítva", szóval az is eszik szóját, aki nem tud róla, ráadásul sokkal többet, mint gondolná. Az ázsiaiak szójafogyasztása fermentált szójából áll, ami így már messze nem olyan káros, mint a nyugati szójakészítmények.
A tanulság (már megint): kerülni kell az ipari élelmiszereket.

mangalor 2012.10.18. 22:11:23

nagyon érdekes írás volt, és ismét helyükre kerültek, tisztázódtak a dolgok (bennem).
mi próbálunk minél több rendes ételt fogyasztani, semmi konzerv, mélyhűtött, félkész cucc, vegeta meg ilyenek, csipsz és hasonlók sincsenek az étrendben. A családnak csak az egyik fele szereti a tofut, ezért viszonylag ritkán van, viszont a legkisebb gyerekünkről 1 éves kora körül kiderült, hogy a tejre (pontosabban valószínűleg a laktózra, csak még nem sikerült szakemberhez eljutni) allergiás (vagy intoleráns?). Nem estem kétségbe, vettem rizstejet (azóta már főzöm, mert horribilis árú), szója tejet, mert, hogy az milyen egészséges. Amíg a rizstej tartott, teljesen rendbe jött az emésztése, de amint a szójatejre váltottunk, ismét iszonyatos hasmenés lépett fel, megint rizstej: rendbe jött, szójatej: hasmenés. na, ezek után kezdtem utána nézni, h valójában mi is van a szójával, és totál ellentmondó állításokkal találkoztam.
Még olyat is olvastam, hogy aki laktózra érzékeny, az a szójára is az... ez vajon népi megfigyelés, vagy van tudományos alapja is? nálunk mindenesetre így van. Szóval a szója kilőve a kicsinél is.

Peter Lehoczky 2014.07.28. 08:31:52

Rákos megbetegedések esetén talán tényleg kerülni kellene a szóját (az említett forrásokat nem ellenőriztem... még): "The soybean contains ISO-flavones:
GENISTEIN
DAIDZEIN
BIOCHANIN
... The phyto-estrogens seems to act anti-cancerous for breast cancer. The commonly accepted hypothesis is that the weak phyto-estrogens reduces the function of the body`s own estrogens and are in fact protective against breast cancer. BUT: ISO-FLAVONES ALSO FOLLOWS OTHER PATHWAYS THAT PROMOTES BREAST CANCER. Especially dividing of malignant cells are promoted where as healthy cells are protected. Since you never know if you have a group of cells in the pre-cancer phase, using Soy products is a enormous gamble. DON'T USE.
The new assumption is that if you have eaten soy in your pre-adolescent live the cells in your breast are more differentiated and it is commonly accepted that more differentiated cells are less vulnerable for tumor growth. If you did not eat Soy in your youth, Soy may act as a promoter of tumor growth. Another investigation shows a higher incidence of leukemia of children by Soy blocking Topoisomerase enzyme. www.nature.com/leu/journal/v17/n3/full/2402774a.html
Problem with Soy is that it has never been investigated on safety. There has never been a double blind investigation (the golden standard) on the safety of Soy. Following molecular investigation shows that ISO-flavones: Genistein, Daidzein and Biochanin are estrogen receptor agonist and not as many believe, an antagonist. mcr.aacrjournals.org/cgi/content/abstract/1/13/981?etoc
An investigation that shows a promotion of cell dividing of breast cancer cell line MCF-7 by the Soy substance Daidzein. www.jstage.jst.go.jp/article/bpb/29/12/29_2432/_article
An investigation concluding a much lower anti-aromatase function (Estrogen blocking) of the Soy ISO Flavones compared to other phyto-estrogens from a.o. Flavones (cytrus fruits). www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=1533021
Here is an interview with Professor Helferich of the Ohio State University who investigated Soy for more then a decade www.nutrsci.uiuc.edu/Faculty/profile.cfm?id=54 His work has been critizied because the mice he used did not have ovary that might have influenced the results. www.news.uiuc.edu/news/07/0516helferich.html
Series of publications on Soy with negative (cancer promoting ) results. www.soyonlineservice.co.nz/04cancer.htm "

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2014.07.28. 08:35:50

@Peter Lehoczky: megpróbálok röviden reagálni. Igen, van ebben igazság, ui. az ösztrogénszenzitív sejtekre hat a fitoösztrogén. Ugyanakkor az is tény, hogy ezek az izoflavonok, SERM-szerű hatással rendlkeznek, és a SERM-eket elterjedten használják pl. mellrák kezelésére... Szóval, nem egyszerű.

De a lényeg szerintem az, hogy a táplálkozási célú szójafogyasztás veszélyei nem reálisak, ha azonban olyan dúsított szójakivonatot fogyasztunk, amelyben az izoflavonok mennyisége sokszorosa annak, amit a táplálkozásban biztonságosnak találtak, lehetnek kérdőjelek. Ezeket valóban jó lenne (kísérletekkel) megválaszolni.

Peter Lehoczky 2014.07.28. 17:05:38

@kodpiszkalo: Gondolom a hordozóként használt szójaolaj (pl. egy Máriatövis kivonatú készítményben) nem dúsított, koncentrált. Egyáltalán az izo-flavonok az olajban találhatók? Rég voltam organikus kémia órán :)
Ami az ázsiai nők mellráktól való védettségét illeti: fontos, hogy már pubertáskor előtt is fogyasszanak szóját. (The new assumption is that if you have eaten soy in your pre-adolescent life the cells in your breast are more differentiated and it is commonly accepted that more differentiated cells are less vulnerable for tumor growth. )

Peter Lehoczky 2014.07.28. 17:19:33

"De a lényeg ..., hogy a táplálkozási célú szójafogyasztás veszélyei nem reálisak...". Hát igen, egy korábbi (2001) jó, jól összefoglaló cikk írói is erre a következtetésre jutottak:

discussion-home.1053854.n5.nabble.com/file/n4513747/Soy_Isoflavones.pdf

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpgDr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
egyetemi docens
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpgDr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpgDr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész, doktorjelölt

hajdu-zsanett-100x150.jpgDr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpgBoros Klára
vegyész, doktorandusz
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

barbi.jpgDr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész, PhD-hallgató
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

913_csapibence_120119_015.jpgDr. Csapi Bence
gyógyszerész
Szent György Gyógyszertár, Kecel

 

 

 

 

Dr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész, egyetemi tanársegéd
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELET

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

  • saláta boglárka: @tesz-vesz: ez nagyon szomorú tényleg. több rákbeteg ismerősöm is van. gusztustalan rajtuk üzletel... (2018.03.19. 09:31) sebkezelés vizelettel
  • tesz-vesz: @Pórnhab: juhuj, ezek a csodálatos vidéki lapok......... ezeket nem kéne beperelni? "A rák mindig... (2018.03.16. 09:42) sebkezelés vizelettel
  • Pórnhab: Bocs az offér,de a bükki "petróleumos parlagfüves"ember lovagkeresztet kapott "munkásságáért" ...e... (2018.03.15. 10:35) sebkezelés vizelettel
  • dzsózassza: @fordulo_bogyo: Jaaaaa hát ez a Grape Vital Grapefruit cseppes faszi... (2018.03.06. 14:21) jobb-e a szerves C-vitamin, mint a szervetlen?
  • dzsózassza: @fordulo_bogyo: Érdemes a többi videójára is rákeresni. Eszement, ordas baromságokat hord össze.... (2018.03.06. 14:18) jobb-e a szerves C-vitamin, mint a szervetlen?
  • Utolsó 20

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

A fejlécben található grafika Támadi Tibor műve.