diéta parlagfűallergia ellen?

2012.08.27., Szerző: jobbulast.com

A Budai Allergiaközpont diétás ajánlást dolgozott ki allergiások számára. Sajnos az információ a médiában „diéta parlagfű-allergia ellen” felkiáltással megtévesztően terjedt el. 

Keresztallergia

A diéta elmélete az úgynevezett keresztallergia jelenségén alapul. Az allergiát kiváltó anyagokhoz – például parlagfűpollenhez - nagyon hasonló kémiai szerkezettel rendelkeznek egyéb növényi, állati eredetű anyagok is. 

Ezen hasonlóság miatt szervezetünk sokszor nem tud különbséget tenni, és az allergiát kiváltó fő allergénhez hasonló anyagokra szintén allergiás reakciókat produkál.

A kereszt-allergia miatt – Nagy Dóra dietetikus írása szerint  a parlagfű-allergiásnak nem javasolt fogyasztani görögdinnyét, sárgadinnyét, paradicsomot, uborkát, cukkinit, tököt, banánt, napraforgó magot, kamillát, ugyanis fogyasztásuk alkalmával sokkal nagyobb dózisban kerül szervezetünkbe az allergén, melynek következtében meglévő szénanáthánk jelentősen felerősödhet." A diétás ajánlás szerint "kerüljük a gyümölcskészítményeket is, valamint ne feledkezzünk meg a zöldségekből, gyümölcsökből készült kozmetikai készítményekről sem.

A főbűnös

A hisztamin nevű vegyület akkor szabadul fel, amikor az immunrendszer allergénnel találkozik, azaz allergiásokban túlteng (ezért szednek a betegek úgynevezett antihisztamin gyógyszereket). Nem meglepő tehát, hogy a parlagfű-diétában kerülendők a tengeri halak, tenger gyümölcsei, konkrétan a hering, szardella, szardínia, tonhal, cápa, sprotni, makréla, csiga, kagyló, kaviár, amelyek magasabb koncentrációban tartalmaznak hisztamint.

Továbbá a cikkszerint nem javasolt az alkoholos italok, érett sajtok, citrusfélék, ananász, banán, papaya, eper, mogyoró, mogyorókrém, olajos magvak, csokoládé, érlelt húskészítmények (kolbász, szalámi, füstölt hús, sonka), bab, borsó, lencse, mák, paradicsom, savanyú káposzta, spenót, szója fogyasztása, szintén a hisztamintartalom miatt. A Patika Magazinban megjelent írás azt ajánlja, a diétát lehetőség szerint egész évben (!) tartsuk szem előtt, de parlagfű szezonban még fokozottabban figyeljünk pontos betartására.

Mekkora a gyakorlati jelentősége?

Az orvosszakma egyik alapvető elve az úgynevezett költség-haszon elv, vagy cost-benefit arány. Azaz: a keletkező haszon (javulás) arányban áll-e az általam, a terápia (vagy megelőzés) érdekében okozott kárral. Példával szemléltetve: a fogfájást el lehetne mulasztani főbelövéssel, csak nem éri meg.

Arra a kérdésre tehát, hogy megéri-e a gyakorlatban a fent leírt diéta betartása, és azzal számos egyébként több szempontból egészséges és nem utolsósorban finom étel kerülése, az általam megkérdezett tüdőgyógyász-allergológus szakorvos elmondta:

A keresztallergia valóban létező jelenség, de Isten őrizz, hogy valakit csak azért diétáztassunk, mert parlagfűallergiás! A tapasztalat egyébként azt mutatja, hogy ha valaki keresztallergénre érzékeny, akkor nem a szénanáthája fog rosszabbodni, hanem csalánkiütés formájában jelentkezik a keresztallergia. Ha tehát valaki kiütéses lesz egy szelet görögdinnye után, az jó ha tud róla, hogy ez azért van, mert ő parlagfűallergiás, és a jövőben kerüli a görögdinnyét, de egyáltalán nem szükséges mindenkit diétára fogni.”

A főorvosnő szerint rá szabad hagyni a betegre, hogy kitapasztalja, mely ételek okoznak panaszt, és szükségtelen a kategorikus tiltás.

A „diétával a parlagfű-allergia ellen” kifejezés önmagában is torzít, hiszen azt sugallja, mintha a diéta betartásával megszűnne a parlagfű-allergia, ami természetesen nem igaz.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta, a HáziorvosBlog szülőanyja

Utóirat: a kecsketej és a parlagfűallergia összefüggéséről info: itt

A kép forrása:  www.agraroldal.hu

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr844732654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

sasmadar77 2012.08.27. 17:45:41

Én is allergiás vagyok rá, de már négy éve nincs vele gondom.

Tervezed, hogy az állítólagos "káros", "mérgező" anyagok állítólagos hatásait is elemzed?

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpgDr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
egyetemi docens
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpgDr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpgDr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész, doktorjelölt

hajdu-zsanett-100x150.jpgDr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpgBoros Klára
vegyész, doktorandusz
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

barbi.jpgDr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész, PhD-hallgató
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

913_csapibence_120119_015.jpgDr. Csapi Bence
gyógyszerész
Szent György Gyógyszertár, Kecel

 

 

 

 

Dr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész, egyetemi tanársegéd
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELET

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

A fejlécben található grafika Támadi Tibor műve.