ha nem tiszta, vidd vissza!

2012.05.24., Szerző: jobbulast.com

A minap járt nálunk egy víztisztító ügynök. Hozott tisztított vizet, meg kért egy pohár csapvizet, és beléjük rakott egy-egy elektróda-párt azzal, hogy ő most „láthatóvá fogja tenni a csapvizünkben levő szennyeződéseket.”  A csapvízben persze vannak oldott anyagok, úgyhogy beindult az elektrolízis, aminek a következtében kiváltak az egymásra találó elemek. A csapvízbe tett elektróda már teljesen korrodálódott, úgyhogy az anódról beleoldódtak a fémek a pohárba. Lett is a vízen szép barnás szmötyi, amire Ügynökünk azt mondta, ez mind szennyeződés, ami lerakódik a SZERVEZETben. Ez ebben a formában nem igaz, mert a szmötyi egy része tényleg a vízben volt, de a másik része az anódról jött. (Másrészt miért hisszük mindig azt, hogy ami bemegy a szánkon, az fel is szívódik, és ami felszívódik, az örökre benn is marad? - na, mindegy.)

Volt a hölgynél egy szerkezet is, amivel az oldott anyag mennyiségét mérte. A csapvízé 214 volt, az ő tisztított vizéé 11, de amikor megkérdeztem, hogy ez minek a milyen mértékegységben megadott értéke, arról fogalma sem volt.

A kérdéses víztisztító géppel amúgy semmi gond. Fordított ozmózis elvén működik, vagyis inciri-finciri lukak segítségével, az égvilágon mindent kiszűr, gyakorlatilag desztillált vizet kapunk. Ezért aztán a géphez van visszasózó is. Szóval elvileg semmi hókusz-pókusz, sima szűrés.

Szegényt amúgy nem tudtam, hogy sajnáljam vagy lesajnáljam. Próbálta magabiztosan nyomni az élettanos dumát, a Szervezetről, a víz hatásairól, emlegetett betegségeket meg minden, de lehetett tudni, hogy tök fogalmatlan. Annyira emlékeztetett arra, amikor mi vizsgán löktük a rizsát, gondosan kerülve a részleteket és foltosra izzadva a hónaljunkat, hogy a vizsgáztató ki ne szúrja, és bele ne kérdezzen. Nos, én nagyon kegyelmes vizsgáztató voltam, nem árultam el, hogy orvos vagyok, és nem aláztam le még akkor sem, amikor a lúgosító tartozékot ecsetelte.

Végül is mit igyunk?

Magyarországon szerencsére nem kell ebből kardinális kérdést csinálni, hiszen abban a kiváló helyzetben vagyunk, hogy nem natúrban kell innunk a Nílus vagy a Kongó vizét. Való igaz, hogy ivóvizünk egy részét a folyókból megtisztítva kapjuk, de az azért nem igaz, hogy „ki a Duna vizét issza, saját vizét issza vissza”. Legalábbis most már nem. 2010 februárja óta nem folyik tisztítatlan szennyvíz a Dunába Budapesten. Az ivóvizet pedig nemcsak folyókból nyerik, hanem a föld alatt található rétegvizekből. Ez nyilván földrajzfüggő, így a vízminőség is az. Konkrét esetekben lehetőség van vízminőség-vizsgálatot kérni. A Vízművek tájékoztatása alapján Budapesten a vízben előforduló anyagok és a keménység bőségesen az Európai Unió által megszabott határértékeken belül vannak.

Sokan ennek ellenére ódzkodnak a csapvíztől, számukra bőséges a kínálat a különféle összetételű és árkategóriájú ásványvizekből. Vannak, akik egy bizonyos ásványianyag-összetételre esküsznek, azonban kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a víz ásványianyag-tartalmának csekély jelentősége van. "Megfelelő táplálkozás hiányában azonban az ivóvízzel bevitt ásványi anyagok jelentősége megnő. Fordítva igaz ez a jód esetében: "A pajzsmirigy-megnagyobbodás leggyakoribb oka a jódhiány. Magyarország területének négyötöde mérsékelten jódhiányos, itt a golyva megelőzését a jódozott konyhasó konzekvens használata jelenti”- áll a Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság állásfoglalásában.

Széles körben elterjedt nézet szerint a csapvíz a nők tömegei által szedett és vizelettel távozó női hormonokat tartalmaz. A tudósok arra jutottak, hogy vizek élővilágában a szennyvíz ilyetén szennyezettsége már okozott is változást. A Magyar Víziközmű Szövetség mérései szerint, sem a vizsgált vízbázisból ellátott területeken, sem az ott szolgáltatott vízben nincs kimutatható mennyiségben gyógyszermaradvány. A témában nincs egységes álláspont, folynak kutatások, mindenesetre figyelemre méltó, hogy a kategorikus „hormonok vannak a csapvízben” állítást életmódoldalak és víztisztító berendezéseket vagy vizet árusító oldalak promózzák, valamint egy hét évvel ezelőtti Népszabadság cikk kiragadott részletei keringenek a mai napig is. Objektívebb adatokat vagy szakértőket „rendes” portálokon, újságokban találunk.

"Bár a desztillált víz fogyasztása divat, e mögött sehol a világon nem állnak állami szervek, vagy egyöntetű szakmai álláspontot képviselő tudományos szervezetek. A reformtáplálkozással foglalkozó médiában és a világhálón is nagyszámban fellelhető úgynevezett tudományos álláspontok és társaságok többsége valójában üzleti érdekeket szolgál.”- közli a Tisztiorvosi Szolgálat. Desztillált víz fogyasztása során szélsőséges esetben vízmérgezés is előfordulhat. Nagyfokú izzadás esetén ugyanis a szervezet a kiválasztott vízzel együtt jelentős mennyiségű ásványi sót veszít. Az ásványi anyagoktól, ionoktól mentes vízzel történő folyadékpótlás ilyenkor a szervezet ionegyensúlyának gyors felborulásához, gyengeséghez, fáradtsághoz, fejfájáshoz, majd izomgörcsökhöz, szívritmus zavarokhoz, akár szívmegálláshoz vezethet.

A témáról a Száz kémiai mítosz című könyvben is olvashatsz.

A szerző saját blogja: jobbulast.com, HáziorvosBlog (a tavalyi Goldenblog verseny Életmód kategóriájának győztese)

67 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

http://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr784544003

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egészségügyi Minisztérium, Nemzeti Erőforrás Minisztérium Természetgyógyászati megoldólapjai 2012.06.02. 07:48:47

A rendszerek, kormányok változhatnak, de butaság és buta emberek úgy látszik mindig lesznek és maradnak is. Felháborított, hogy az egely kerék folyamatosan és még mindig hivatalosan elfogadott bioenergia-mérő készülék, mind az Egészségügyi, mind a Nemz...

Trackback: Egely kerék egy drága szélforgó 2012.05.25. 09:44:58

Az Egely kerék, a feltalálót idézve; "játékszer".A banális tévedésen túl, a tények alapján valóban az, csak az. A kereket nem az életenergia, hanem a levegő mozgatja. (tanulmány, Bp., 2000.09.19. - képekkel, linkekkel kiegészítve 2012.05.23.)   Bizto...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

This_is_Sparta (törölt) 2012.05.25. 00:17:45

Engem is hívtak már kétszer. A mese minden esetben ugyan azzal kezdődik: "Felmérést végzünk a csapvíz minőségével kapcsolatban." Igaz, hogy azt eddig egyszer sem kérdezték, hogy hol lakom, ami szerintem azért fontos információ lenne egy vízminőségi felmérés során.

Az első hívásnál a hölgyet elég gyorsan felidegesítettem a kérdéseimmel, mielőtt még a tárgyra térhetett volna. Honnan tudja a számomat, ki bízta meg a felméréssel, milyen cég nevében telefonál, stb. Egy idő után dühösen megkérdezte, hogy mikor kezdünk el kommunikálni, amire én azt válaszoltam, hogy éppen azt tesszük. Erre letette a telefont.

A második alkalommal egy másik hölgyet már türelmesen végighallgattam, megválaszoltam a kérdéseit, bár azt ő sem kérdezte, hogy hol lakom, illetve addig el sem jutottunk, mert a végén közöltem vele, hogy egyébként csak ásványvizet iszunk.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.05.25. 00:18:46

Irhattál volna arról is, hogy valami 300 ezer ez a csodagép....

Meg arról, hogy sokak szerint ártalmas az ilyen desztvíz hosszútávú fogyasztása.

Egyébként jó a cikk, köszi.

Alaister Grand 2012.05.25. 00:21:06

Én elhiszem, hogy a csapvíz nem rossz. Sőt, jó.
Azonban eszméletlenül BÜDÖS.
Annyira zavaró számomra ez, hogy a klotyóból nem a saját produktumom illatfelhője miatt távozom villámgyorsan, hanem a vízöblítéskor feláradó klórszag üldöz ki. Ha tehetem, ki sem nyitom a hideg vízcsapot, csak a meleget, mert az nem büdös. Talán azt nem klórozzák annyira? Nem tudom.

soproni1 2012.05.25. 00:21:45

A viznek el kell jutni a csapig. Odáig oldódnak bele érdekes dolgok. Van már egy réteg, akinek nem mindegy milyen tea, bor,sör, de a víz az csak víz. Pedig a betegségek nagyobb része a víz vagy a hiánya miatt van. A fordított ozmózisos víz jobb, mint az ásványvíz, de a szűrőt negyedévente cserélni kell, a forgalmazók meg csak az évenkénti cserét javasolják, hogy a delikvens megvegye a gépet. Ma már nagyon jó minőségű vizeket kapni. Nem ásványvizet.

röhögő 2012.05.25. 00:22:22

Én a pi vizesektől tudok megőrülni. Aszongyagyák demágnesezik a vizet. Ami diamágneses. :-))
A másik a lúgosított 9-es ph-jú vizek. Egy csomag patikai szódabikarbonáttal több köbméter 9-es ph-jú cuccot csinálok egy liter áráért.

fda 2012.05.25. 00:22:55

Ügynöknek lenni megalázó dolog, ha az ember még csak nem is ért ahhoz, amit árul.

(Persze ha értene, akkor tudná, hogy nem ér 100 ezer forintot a víztisztító csodaketyere. Nekem is el akartak már adni kétfélét.)

Egyébként elég vicces, hogy - miközben a szakmai emberek mindig megerősítik, hogy a magyar csapvíz egészséges - az ásványvizes cégek tudományos alapon magyarázzák a sok fontos ásványi anyag fontosságát, a víztisztítós cégek pedig - szintén tudományos alapon - oktatnak, milyen jó, ha mindent kiveszünk a vízből... Két ügynöknek feltettem már ezt a kérdést, mindkettő igen zavarba jött :-)

komplikato 2012.05.25. 00:23:23

" 2010 februárja óta nem folyik tisztítatlan szennyvíz a Dunába Budapesten. "

Éppen ideje volt, kb. 70-es évek óta akarták megépíteni a víztisztítót. Szerencsére a soha meg nem valósult világkiállítás területének lett célja. Az is szerencse, hogy valami EU nevű képződmény adott rá zsák pénzt is.

"Desztillált víz fogyasztása során szélsőséges esetben vízmérgezés is előfordulhat. "
Egy frászt. kiszáradáshoz vezet, ami a leírt tünetekben van. A víz lényege az ásványi anyag bevitel, a desztillált víz meg pont kiviszi ... A vízmérgezés az, amikor rövid idő alatt túl sok vizet visz be valaki hirtelen és ettől a főbb szervek elvizesednek, megdagadnak (agy, szív, lép, stb.) és súlyos következményi lehetnek, akár halál is.

komplikato 2012.05.25. 00:28:08

Az ügynök trükkjéhez pedig mondanám, állítólag a desztillált víz nem nagyon vezeti az áramot pont a "szennyeződés" hiánya miatt, így eleve nem sokat csinál benne az anód/katód.

Ambiorix 2012.05.25. 00:36:23

@komplikato:
Lehet, hogy a te katód nem, de az én katóm igenis, hogy csinál. :P

Bambusznyárs · http://fighter.blog.hu 2012.05.25. 01:02:19

Évek óta iszom desztillált vizet(visszasózás nélkül), és gyakran sportolás után is egy-másfél litert fél órán belül.
A vízmérgezés a sima csapvíztől is megtörténhet, hiszen jellemzően nem túl magas az összes oldott ásványianyag tartalma, de ahhoz legalábbis biztosan kevés, hogy megvédje, ha valaki legurít belőle a torkán 3-4 litert nagy hirtelen, magas sóvesztés után.
A post szerzőjének láthatóan nincs ilyen irányú személyes tapasztalata, csak tankönyvi ismerete, amit más országokban máshogy látnak. A WHO a súlyosan fertőzött helyeken gyakran használ desztillátort.
Amerikában emberi fogyasztásra szánt palackozott desztvizet és desztillátor készüléket is legalább 30 éve árulnak, mégpedig úgy, hogy a legendásan szigorú FDA sem kötött bele, hogy káros lenne az egészségre nézve.
Aki már ivott desztillált vagy RO-val tisztított vizet legalább egy hétig, az nem szívesen issza meg újra a rossz ízű csapvizet.

Abban én is egyetértek a post szerzőjével, hogy Magyarországon a víz minősége jobb az átlagnál, és biztonsággal fogyasztható, illetve, hogy felháborító amikor az ügynökök ál- és/vagy féltudományos kamukkal,csodás gyógyulásra utaló ígéretekkel akarnak eladni egy víztisztítót, olyan kispénzűeknek akiknek egy kis friss gyümölcsre hasznosabb volna költeni a kevéske pénzüket, egészségmegőrzés gyanánt.

röhögő 2012.05.25. 06:27:48

@komplikato: "Egy frászt. kiszáradáshoz vezet, ami a leírt tünetekben van. A víz lényege az ásványi anyag bevitel, a desztillált víz meg pont kiviszi " - Állati nagy hülyeséget írtál. Ne is fogj bele a vitába, mert ELTE vegyész diplomám van. Ha elkezdünk a bevitt táplálék ásványi anyag tartalmán és a vizelet tartalmán vitázni, simán szétszedlek számokkal.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2012.05.25. 06:53:21

Nálunk a csapvíz nem iható, annyira rettenetes íze van... Iszonyú meszes. Régóta gondolokozom egy víztisztító beszerzésén, hogy a főzéshez se kelljen használni azt a szart. Csak az ilyen bullshit marketinges gecik mindig meginogtatják az elhatározásomat, mert ha valamit ennyire szar módszerekkel akarnak értékesíteni, akkor abban biztos van valami csalafintaság.

soproni1 2012.05.25. 07:54:43

A víznek nem kell ásványi anyagot bevinnie még az ELTE-n sem . Arra ott vannak a gyümölcsök .

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2012.05.25. 08:12:57

Az ügynöktől valóban 300 ezer az RO berendezés, de boltban 50 körül is kapható.

Ezeknek a nagy hátránya, hogy a kis kapacitású membrán miatt egy tartály is van a rendszerben, amiben a pangó víz kitűnő táptalaj a mikrobáknak, gombáknak. Ezért is kell időnként ezüstkolloiddal fertőtleníteni.

A tartály feltöltése során ráadásul nő az ellennyomás, aminek az a következménye, hogy a membrán tisztított víz/szennyvíz aránya drasztikusan romlik. Tartály nélkül 5 liter csapvízből lesz mondjuk 1 liter tisztított és 4 megy a lefolyóba, tartállyal rosszabb az arány.

Homo Homini Lupus 2012.05.25. 08:28:35

@Alaister Grand: Hogyhogy a meleg vizet nem klórozzák annyira? Ugyanabból a vízből van, csak felmelegíted a boylerben, nem?
Nem tudom, hogy Te az ország melyik részén laksz, de ahol én jártam ott semmi baj nem volt a csapvízzel, főleg nem a szagával.

Akos146 2012.05.25. 08:29:07

És az hogy van, hogy szervetlen anyagot csak klorofillel rendelkező élőlények tudnak megkötni? Akkor hogy hasznosul a vízben lévő ásványi anyag? Mert azt értem, hogy a növényekből fel tudjuk venni, na de vízből? Úgyhogy szerintem pont ezért nem lehet káros a deszt. víz annyira. Egyébként ilyen víztisztítót nem érdemes venni. Az enyém sem volt olcsó egyszeri kiadásként, de így is jóval olcsóbb a víz literenként, mint akármilyen állott, tartósított ásványvíz és megfelelő az így nyert víz összetétele, csecsemők is fogyaszthatják.

wannabebiker · wannabemotoros.blog.hu 2012.05.25. 09:18:26

írhatnál még a mágneses fogyasztáscsökkentőről, vagy a bioptron lámpáron, csak hogy a témánál maradjunk.

pucros 2012.05.25. 09:36:08

Pár éve volt az indexen egy fogyasztói vakteszt, amelynek keretében sok szempontból (mérgek, mikroorganizmusok, ízlelés stb...) vizsgálták a különféle ásványvizeket és csapvizeket is. Összesítésben a III. kerületi csapvíz győzött.

csibra 2012.05.25. 09:41:13

Azért a doktor úr tudhatná, hogy az emberi szervezet alaposan megszűri a megivott vizet. Persze azzal is egyetértek, hogy nem marad bent minden amit megittunk.

kalandfereg 2012.05.25. 10:00:49

Csak szólok, hogy az anyósom pár hónapja kórházba került, mert kizárólag ezzel a víztisztítóval előállított vizet ivott, és felborult a szervezetének az ion, vagy milyen egyensúlya.
Azért ezt sem árt tudni, hogy a vízben oldott anyagok egy része nagyon is szükséges, annyira, hogy ha a vízből nem jutsz hozzá, csak evéssel nem is lehet pótolni. Mert anyósom enni azért evett, bár nem valami nagyétkű, az is igaz.

mildi 2012.05.25. 10:32:19

@Before: vegyél vmi normális vízszűrőt, amit vagy a csapra (így csak főzéshez, iváshoz tisztít) vagy közvetlenül a vízóra után lehet felszerelni (így megspórolod a calgont is:).

a cikkben szereplő cucc áltudományos bullshit (aka pénzlehúzás)

gpt32 2012.05.25. 12:30:00

wmikinek nem szólt senki hogy munka van?

csizkek 2012.05.25. 12:30:05

@Bambusznyárs: Egyszer anno en is beruhaztam egy RO szurore. Na nem az ugynokos csillios tortenetbe, hanem egy szakboltban megvasarolt cuccokkbol osszeraktam. Ellenben kb. fel evet elt a rendszert. Egyszeruen sz@r az ize. Emellett a szokasos enyhen lugos csapviz helyett lesz belole savas. Ez a lugositas altudomanyos maszlag szempontjabol erdektelen, de amelett, hogy vacak az ize, meg a gyomromat is szetszedte. Ugyhogy azota van Britta kancso! Ihato, klort 1-2 dolgot meg kiszed a vizbol, oszt ez eleg!
Az RO szuro meg jo volt az akvariumhoz:)

Sátán meg a Jocó 2012.05.25. 12:30:13

A vezetékes víz teljesen jó Bp.-n, a CSAPvíz már nem - köszönhető az őskori paneles csőrendszerünknek :( Néha a fürdőből is kell fordulnom a klór/fenol(!) szag miatt.

Taváris 2012.05.25. 12:57:21

"Budapesten a vízben előforduló anyagok és a keménység bőségesen az Európai Unió által megszabott határértékeken belül vannak."

Akkor miért ihatatlanul rossz ízű? Régen mindig kacagtam azokon, akik ásványvizet vettek, amikor a csapvíz is jó. Aztán felkerültem pár hónapra barátnőmhöz Pestre, ez idő alatt nem tudtam megszokni az ottani vizet, pedig tényleg úgy álltam hozzá, hogy biztos csak más, de amúgy nem rossz. De sajnos be kellett látnom, hogy rossz.

"mindenesetre figyelemre méltó, hogy a kategorikus „hormonok vannak a csapvízben” állítást életmódoldalak és víztisztító berendezéseket vagy vizet árusító oldalak promózzák"

Az ellenkezőjét meg olyanok, akiknek presztízskérdés, hogy jó minőségűnek tüntessék fel a saját csapvizüket.

@Alaister Grand: A klór hamar elpárolog szabad levegőn. De büdösnek valószínűleg attól büdös, ami a csövekben le van rakódva. És a forróvíz önmagában is jól tisztít, tehát ott kevésbé retkes a cső belseje. Vízvezetékszerelő mondta, hogy ha tudná az ember, hogy hogy néznek ki a csövek belülről és milyen nyálkás trutymó és rozsda jön ki belőle minden egyes cserénél és karbantartásnál, akkor az életben nem inna csapvizet, mert egy halastó vize tisztábbnak tűnik. De azért óva intett attól is, hogy a halastó vizéből igyunk. :)

Bambusznyárs · http://fighter.blog.hu 2012.05.25. 13:52:20

@csizkek: akkor biztos a vásárolt RO készülék nem volt igazán megfelelő. Sajnos a szaküzlet nem garancia a minőségre.Én a desztillált vízre esküszöm, de az RO készülékek között is van jó.A Brita kancsó egy korrekt szénszűrős rendszer, nekem is van és szeretm.

Bambusznyárs · http://fighter.blog.hu 2012.05.25. 13:52:22

@kalandfereg: Jobbulást az anyósnak! Azt viszont bizton állíthatom, hogy a tisztított víz és a csap víz között ilyen szempontból nincs lényeges különbség, nem okozhatott az üres víz olyan problémát amit a csapvíz szintén nem okozott volna.
A Vízben oldott ásványianyag lieterenként általában 0,3-1,5 gramm között van,ami nagyon kevés ásványianyag bevitelt jelent, napi 2-3 liter esetében 1-5 gramm között, aminél pl. egy darab almában vagy banánban is sokkal több ásványi anyag van, ráadásul szerves kötésben, amit a szervezet fel is tud szívni könnyedén, szemben a szervetlen ásványokkal ami a csapvízben is található.

yanchi345 2012.05.25. 16:48:22

Hihi, én aljasabb voltam. Amikor a vezetőképesség mérésére sor került (a desztvíz ugye szigetel, az oldott anyagokat tartalmazó meg nem) a kiválóan tiszta vizet egy kis aszkorbinsavval pillanatok alatt "életveszélyesen szennyezetté" tettem. Aztán elmondtam az ügynöknek, hogy amit látott, az "halálos dózis" C-vitamin volt (kb. késhegynyi). Szóval a műszere legfeljebb azt mutatja ki, hogy a vízben oldva van valami, de azt, hogy az veszélyes-e, azt nem.
Természetesen a másik tesztet is könnyen lehet oldott anyaggal manipulálni: ha a víz nem vezet, az elektródáról sem oldódik le vas, ami megbarnítja a vizet. De szórj bele egy kis konyhasót, C-vitamint, bármit, ami megnöveli a víz vezetőképességét egyből elkezd oldódni az elektróda.

petkep 2012.05.26. 07:51:31

Valóban nem orvosokat és kémiaprofesszorokat alkalmaznak az MLM cégek, de nem is ők gazdagodnak meg a munkájukból. Jövedelmük legalábbis bizonytalan, a legtöbbször örülnek, ha a költségeiket fedezi. Kihasznált munkavállalók ők is, akik csak azt mondják, amit tanítottak nekik, és a saját pénzén ment el bemutatót tartani, természetesen az üzlet reményében. Szerintem függetlenül attól, hogy mennyire értesz egyet az előadottakkal, ha már elfogadtad a nem kevés pénzbe és időbe kerülő látogatását, nem kéne ilyen prosztó stílusban beszélni róla! Egy orvostól ennyi intelligenciát talán el lehet várni. Főleg, hogy írásodban többet maszatolsz, csúsztatsz, mint az ügynök!

„A csapvízbe tett elektróda már teljesen korrodálódott, úgyhogy az anódról beleoldódtak a fémek a pohárba.„

És ha nem oxidálódott, akkor nem? Hányfále fémből volt az anód?

„Ez ebben a formában nem igaz, mert a szmötyi egy része tényleg a vízben volt, de a másik része az anódról jött.”

Egy része igen! Kevesebb mint 1 %-a. Képzeld, ha minden akkumulátor töltés során annyi csapadék képződne, mint amit láttál… Mert ha végiggondolod az ionvándorlás folyamatát, akkor ugye nyilvánvaló, hogy anódról oldódott fémionok nagy része oldatban marad, és amúgy is csekély a mennyisége a vízben oldatban lévő ionokhoz képest.

„Volt a hölgynél egy szerkezet is, amivel az oldott anyag mennyiségét mérte. A csapvízé 214 volt, az ő tisztított vizéé 11, de amikor megkérdeztem, hogy ez minek a milyen mértékegységben megadott értéke, arról fogalma sem volt.”

Elég lett volna leolvasni a műszerről: ppm, vagyis milliomodrész, ami víz esetében mg/liter.

„Fordított ozmózis elvén működik, vagyis inciri-finciri lukak segítségével, az égvilágon mindent kiszűr, gyakorlatilag desztillált vizet kapunk.”

A nem vákuumban desztillált víz 0,2-0,4 mg/l nátrium-klorid egyenértékű oldott anyag tartalmához képest a tisztított vized 11 mg/l tartalma 27,5-55 szorosa. Ehhez képest a 214 mg/l csak 19,5 szerese a 11 mg/l értéknek, vagyis arányaiban sokkal nagyobb a különbség a desztillált víz és a tisztított víz között, mint a tisztított víz és a csapvíz között. Semmiképpen nem nevezheted desztillált víznek, vagy ha igen, akkor a csapvizedet is annak kell nevezned. Hivatalosan amúgy sószegény víz a neve, míg a desztillált víz tényleg nevezhető sómentes víznek.

„2010 februárja óta nem folyik tisztítatlan szennyvíz a Dunába Budapesten…”

Persze, Budapesten nem… Tisztában vagy vele, hogy Budapest előtt milyen hosszú a Duna? Szerinted például az a több ezer tonna vörösiszap hova ömlött? Amúgy meg a szennyvíztisztítást nem kéne az ivóvíz tisztaságával keverned, mert ugyan örvendetes, hogy a folyó vize ezentúl nem hígított fekália, viszont a parti szűrésű kutak kavicsrétege eddig azt ki tudta szűrni, viszont a szennyvíztisztítóban nitráttá alakul, amit nem.

„Desztillált víz fogyasztása során szélsőséges esetben vízmérgezés is előfordulhat. Nagyfokú izzadás esetén ugyanis a szervezet a kiválasztott vízzel együtt jelentős mennyiségű ásványi sót veszít. Az ásványi anyagoktól, ionoktól mentes vízzel történő folyadékpótlás ilyenkor a szervezet ionegyensúlyának gyors felborulásához…”

Az eredeti szöveg: „...úgynevezett vízmérgezés is előfordulhat. Nagyfokú izzadás esetén a szervezet a kiválasztott vízzel együtt, jelentős mennyiségű ásványi sót veszít. A desztillált vízzel történő folyadékpótlás ilyenkor – só bevitel hiányában – a szervezet ionegyensúlyának gyors felborulásához... …Természetesen a desztillált víz akár évekig tartó fogyasztása sem jelenthet egészségügyi kockázatot, ha közben az ásványi anyagoknak a táplálékkal történő megfelelő beviteléről is gondoskodunk…” Vagyis só bevitel hiányában! Hogy is lehetne só bevitel hiányáról beszélni Magyarországon? A só fogyasztás három-ötszöröse az optimálisnak, ami bizonyítottan káros az egészségre!. Amúgy meg nagyfokú izzadás esetén - só bevitel hiányában - a csapvíztől is kialakul a vízmérgezés, mert az is töredék elektrolitot tartalmaz a szükséges mennyiséghez képest! A hétköznapokban meg kifejezetten kívánatos, hogy legalább a vízzel ne vigyünk be plusz sót.

A fentiek fényében azt hiszem nem árulok el zsákbamacskát, hogy én megvettem az „ügynöktől” a kínált víztisztítók egyikét, méghozzá a legdrágábbat, 322.500 Ft-ért. Persze nekem egy igazi szakértő ügynök jutott, de azért azt nem titkolom, hogy nekem is megvolt a tudásom, ami neki. Csak sikerült egy jó szakmai beszélgetés. Viszont jobb vizet iszok, mint ami neked jut… Meg finomabb minden falat étel és ital, amit a vízzel készítünk. Neked talán kőoroszlán van helyette a kapubejárón…

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.05.26. 09:11:25

@petkep: szó sincs itt maszatolásról prosztó stílusról, a bejegyzés írója mindössze röviden, érthetően és frappánsal leírta, hogyan verik át emberek ezreit Magyarországon. Lehet a részleteken vitatkozni (bevallom, a kifogásaid és az érveid egy részét nem értem), de a lényeg ez: gátlástalan, a megfelelő élettani, kémiai ismeretek híján lévő emberek becsapása (mondhatnám kirablása) zajlik, amit gyakran olyanok követnek el, akik szintén nem sokat tudnak arról, amit eladnak... Mindezt évek óta nyíltan teszik egy olyan országban, ahol elvileg létezik fogyasztóvédelem...

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.05.26. 09:19:05

@soproni1: Szerintem meg nyugodtan lehet csap-, ásvány- és tisztított vizet is inni, semmi értelme egyiket a többi elé helyezni. Az viszont biztos, hogy bármelyikre vagyonokat kiadni (ilyen a tisztított vízzel és az ásványvízzel kapcsolatban szokott előfordulni) csak azért, mert kizárólag azt tartjuk egészségesnek/veszélytelennek, botorság. Persze, ha csak az ízlik, és pénz is van dögivel, csak nyugodtan.

wannabebiker · wannabemotoros.blog.hu 2012.05.26. 09:11:38

írhatnál még a mágneses fogyasztáscsökkentőről, vagy a bioptron lámpáról, csak hogy a témánál maradjunk.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.05.26. 14:15:29

@Iván Gábor IGe: nagyon jó írás, népszerűsítem a ködpiszkáló facebook oldalán!

Bambusznyárs · http://fighter.blog.hu 2012.05.26. 19:58:35

@kodpiszkalo: A megfelelőn tisztított víz(desztillált vagy rendszeresen cserélt szűrőbetéttel rendelkező tisztító) minden esetben megelőzi a csapvíz és az ásványvíz minőségét!
Nemcsak jobb az íze(és a belőle készült tea, leves stb..nek az íze is), és tisztább is, hanem laborban, objektívan vizsgálva is le lehet mérni bármikor hogy kevesebb nem kívánatos szennyeződést tartalmaz.
Az hogy megéri-e víztisztítót venni pedig attól függ, hogy amúgy mennyire él egészségesen az illető.Először a fontosabb dolgokkal kell foglalkozni(étkezés, alvás, sport) és ha ezek már rendben vannak, akkor jöhet a többi pl. a jobb minőségű víz is.

Alaister Grand 2012.05.28. 00:40:50

@Homo Homini Lupus:

Bojler?
Hm. Budapesten létezik ám melegvíz-szolgáltatás. :)

petkep 2012.05.29. 12:08:11

@kodpiszkalo: Pont az bizonyítja, hogy az írás tele van maszatolással, csúsztatással, hogy hatására átverésnek minősíted a víztisztítók értékesítését! Pedig nem étverés, még akkor sem, ha az ügynök is alkalmazott olyan csúsztatásokat, hogy a vízben kicsapódó anyag mind lerakódik a szervezetben. Egyrészt ez igen pongyola megfogalmazás, másrészt csak bizonyos körülmények között és csak egy része rakódhat le. Például egyes betegségek hajlamosítanak a lerakódásra, és más betegségeket súlyosbíthatnak a vízben lévő anyagok. Ennek ellenére sem átverés, mert a daganatos, vese, epe, érbetegségek hazánkban népbetegségnek számítanak, így sokaknak tényleg problémát okozhat még a határértéken belüli szennyezettség is.

Az meg, hogy azért becsapás a víztisztítók értékesítése, mert jelenleg éppen határértéken belüli a vizsgált szennyezettség érték Budapesten, tényleg erős csúsztatás! Egyrészt több millió lehetséges vízszennyező anyagból csak 7 anyag +3 paraméter meghatározása alapján jelentette ki, hogy megfelel az uniós normáknak, másrészt Budapest nem egyenlő Magyarországgal, harmadrészt ez csak egy pillanatnyi állapot. Ha rákeresel olyan kifejezésekre, mint vörösiszap, gázmassza, galvániszap, peszticid, máris rengeteg cikket találsz arról, hogy nem mindig van határérték alatt még az a néhány összetevő sem, amit törvénnyel szabályoznak. Szabályoznak, de nem vizsgálnak, mert például a peszticideket (permetezőszerek, patkányirtók, rovarirtók, stb.) csak 10 évente kell vizsgálni. Szerinted vizsgálták már az uniós csatlakozásunk óta? Arról nem beszélve, hogy az országban hivatalosan is legalább másfél millió ember szennyezet ivóvizet fogyaszt a szabályozott összetevők tekintetében is.

Aztán miért lenne átverés, hogy a szabványoknál tisztább víz fogyasztására ösztönöz valakit? Egy Trabant fékrendszere is megfelel a szabványoknak, mégsem vádolja senki étveréssel a BMW-t, vagy a Porschét, mert hatékonyabb fékrendszert építenek autóikba, még akkor sem, ha egyes fékrendszereik áráért komplett autót lehet máshol kapni.

Persze az már átverés, ha gyenge minőségű, vagy hiányos technológiájú víztisztítót ajánlanak, és nem csak akkor, ha drágán, ugyanis ha olcsón adják, akkor sem javít a víz minőségén. A legjobb példa a HVG megkeresésére végzett OKI vizsgálat:
viztisztitos.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1145536

Én ezért vettem meg a legdrágábbat, de azt hozzáteszem, hogy már fele áron is vehettem volna megfelelőt. De hát a BMW-t is megveszi valaki.

Azt meg nem írtad, hogy a hozzászólásom melyik részét nem értetted, csak egy laikus orvos leírását helyezted elé. Pedig a vízhez sokkal jobban kapcsolódó anyagból doktoráltam, mint egy orvos ismeretanyaga.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.05.29. 20:39:11

@petkep: Azért jó, hogy a bloghoz tartozik fórum, hogy mindenki elmondhassa a véleményét, ami akár építő, gondolatébresztő is lehet. A véleményed szerintem az is bőven belefér - bár nem értek egyet vele - hogy bennünket laikusnak, felszínesnek, maszatolónak tarts. A bejegyzés írója ugyanakkor nem szorul rá arra, hogy megvédjem, mert véleményeddel ellentétben sokak szerint érdekes, figfyelemfelkeltő és szakmailag is helytálló írást publikált. Ennek műfaja blogbejegyzés volt, célja nem is volt, hogy minden aspektusra részletesen kitérjen, arra ott vannak a (szak)könyvek.

Amit viszont nagyon nehezményezek, az az, hogy a víztisztítós cégek egy része a fogyasztók megfélemlítésével (ha nem ezt iszod, beteg leszel) adja el áruját. Erre nincs mentség és nincs elfogadható magyarázat.

N.Imre 2012.06.02. 00:00:07

A víztisztító készülékeket nem kellene összetéveszteni a vízlágyító készülékekkel. Úgy látom, több hozzászólónak az ivóvíz keménységével van baja. Azt a vízlágyítóval lehet a legkönnyebben orvosolni. A legtöbb vízlágyító készülék ioncseréléssel dolgozik. Az ioncserélő anyag általában granulált műanyag, valamilyen polimer, amelyen a vizet átáramoltatják, közben az kicseréli a keménységet okozó kalcium (a vízkő fő okozója) ionokat nátrium ionokra. Az ilyen lágyítókat időnként nátriumklorid (konyhasó) oldattal regenerálni kell. A regenerálás során a műgyanta felületéről a nátrium ionok lelökik a kalciumionokat, és a műanyag ismét használható. Az ilyen vízben azonban benne maradhatnak a szerves molekulák, ha voltak ilyenek benne, csupán a vízkövesedést okozó anyagok kerülnek ki belőle. Ezek a készülékek is százezer forint körüli összegbe kerülnek.

N.Imre 2012.06.02. 00:12:11

A kereskedelemben kapható víztisztítók is nagyon sokféle technológiával tisztítják a vizet. Vannak aktív szenes szűrők, ozmózissal működő szűrők, és vannak elektrolízissel működők is. A víznek ugyan nagyon kicsi a vezetőképessége, de azért valami mégis van. Mindenki emlékezhet az iskolai kémiaórán bemutatott kísérletre, ahol az egyik elekródánál kivált a hidrogén, a másiknál meg az oxigén. Ehhez is kellett valami vezetőképessége a víznek.
Na mármost, ha azt az elektródát, amelyiknél az oxigén kiválik, lágyvasból készítem, akkor gyönyörű barna, úgyszólván fekete vasoxid (rozsda) keletkezik az elektróda felszínén, ami azonnal oldódik is a vízben, gyönyörűen "bizonyítván" a laikus vásárlónak, hogy milyen "szennyezett" a vize. Ez az oldott rozsda az, amit trutyinak lehet nevezni. A bűvészek is ezeket a módszereket használják a színpadon, de ők becsületesek, mert előre elárulják "vigyázat, csalok". A lakásunkba beengedett csaló kereskedők azonban tudományos köntösbe rejtett maszlagukkal hét-nyolcszázezres költségekbe hajszolnak.

N.Imre 2012.06.02. 00:28:07

Az egyik legtrükkösebb víztisztító készüléknek azt tartom, amelyik elektrolízissel tisztítja a vizet, platina elektródokkal dolgozik. A platina elektród nagyon lassan használódik el, hiszen a platina nemesfém. Igen ám, de ebbe a készülékbe sót is kell tenni. Az elektrolízis során a nátrium ionok az egyik elektródhoz vándorolnak, ennél az elektródnál a víz lúgos lesz, mivel nátrumhidroxid (mosószóda) keletkezik ott, a másik elektródhoz pedig a klór ionok vándorolnak, ahol is a víz savas lesz, mivel hidrogénklorid (sósav) keletkezik.
Egy-egy kis csapon lehet "lúgos vizet", meg "savas vizet" venni belőle. Az egészet megfűszerezik a szervezet lúgosításának és savasításának eszméjével, és máris nagyon tudományos a dolog.
Valamelyik hozzászóló helyesen állapította meg, hogy egy kis szódabikarbónával, vagy egy kis sósavval olcsóbban tudná ugyanazt a hatást elérni, mint ezzel a csodamasinával.
Ráadásul ennek a készüléknek az üzemeltetése is horribilis összegbe kerül, mivel a baromira drága platina elektródokat is időnként cserélni kell.
Ja és a legjobb trükk az egészben a japán tudósokra való hivatkozás. Az Index portálon a "Brit tudósok" rovat mellett indíthatnának "Japán tudósok" rovatot is, annyi baromságot kenünk szegényekre.
Azt elismerem, hogy a víz ismerete az tudomány, folyadékkristályok, meg egyebek, de a nyilvánvaló csalás azért már mégiscsak sok.

Iván Gábor IGe · http://egely-wheel-egely-kerek.blog.hu/ 2012.06.02. 07:50:23

A rendszerek, kormányok változhatnak, de butaság és buta emberek úgy látszik mindig lesznek és maradnak is. Felháborított, hogy az egely kerék folyamatosan és még mindig hivatalosan elfogadott bioenergia-mérő készülék, mind az Egészségügyi, mind a Nemzeti Erőforrás, illetve átnevezés után már az Emberi Erőforrás Minisztériumban. A számtalan esetből csak két példát hozok fel, mégpedig a 2005-ös és a 2011-es természetgyógyászati vizsga államilag irányított és felügyelt megoldólapját. Ez ösztönzött arra, hogy az egely kerék kisokos szakblogot megnyissam. Mert hiába kiáltják ezt a témát sokan, köztük fizikusok és a Szkeptikus Társaság több tagja is, elavultnak és történelminek, ha még ilyenek lehetnek:

egely-wheel-egely-kerek.blog.hu/2012/06/01/egeszsegugyi_miniszterium_nemzeti_eroforras_miniszterium_termeszetgyogyaszati_megoldolapjai

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2012.06.02. 10:32:21

@kodpiszkalo: Vagyonokat? Nemrég szültem, és kiszámoltam, hogy a gyerek egy éves koráig adandó babavíz megvásárlása (csak a víz, a ráfordított idő és utiköltség nélkül) ugyanannyiba kerül mint egy ilyen készülék.

Lehet, hogy sokak számára vagyonnak tűnik 150-200-300ezer forint, de ugyanezt a pénzt apránként - akár 50-60 forintonként - ugyanúgy elköltik egy-két év alatt.

Azzal érvelni egy tudományos igényességű blogon, hogy a kispénzűek kizsákmányolása folyik és ez felháborító... Hát, többet vártam ettől a blogtól.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2012.06.02. 10:44:19

Wikipédiából idézem:
"A desztilláció a folyadékelegy forrásban tartásán és a gőz cseppfolyósításán, lecsapatásán alapszik"

Hol van az ozmózisos rendszerben a gőz és a lepárlás?
Az ozmózis egy teljesen más technológia. Az oké, hogy szegény ügynökhölgy nem értett ahhoz, amivel foglalkozott, amint ezt a cikk oly szemléletesen bemutatja, de a hozzászólók többségének se tűnt fel, hogy kémiából és fizikából jól megbukott, és csak a cikk tárgyi tévedését szajkózzák vissza?

Az egésszel csak az a probléma, hogy itt ez a blog, amelyik fényt kívánna gyújtani a fejekben. Ehhez képest még jobban összezavar.
Most hogy olvassam így a többi cikket? :)

jobbulast.com 2012.06.02. 13:54:15

A cikkben azt írtam, hogy magával a géppel nincs gond, és ezt tartom is. Hatékonyan szűri a vizet. Ha valaki szűrt vizet szeretne inni, és meg tudja finanszírozni, annak alkalas a célra.
Amit nehezményeztem, hogy a hölgy olyasmiről akart meggyőzni, ami egyrészt trükk volt, vagyis hogy a szmötyi az elektródáról vált le és lett barna, és nem igaz, hogy az rakódik le a szervezetben. Meg az, hogy úgy lett beállítva, hogy a gép nélkül mind meghalunk. Nekem etikailag volt kifogásom, mert ha a trükköt és a csúsztatást nevén nevezzük, akkor úgy hívják, hogy hazugság.

A cikk további része pedig nem a gép ellen beszélt, csak azt állította, hogy a csapvízzel sincs nagy baj, és hogy az ásványvizek összetétele tök mindegy.

A "gyakorlatilag desztillált víz" kifejezés azt jelenti (miután leírtam, hogy a gép ozmózissal működik), hogy csaknem olyan tiszta, mint a desztillált víz.

Avatar 2012.06.02. 15:36:34

@Vidi Rita: A babavíz is nettó lehúzás, meg ez a gép is... :) Ha a számításaid is ezt mutatták ki, akkor nem tévedsz.
Persze aki ragaszkodik hozzájuk, az vegye csak, de valójában mindkét termék marketingje arra épít, hogy eltúlozza a sima csapvíz fogyasztásának egészségügyi következményeit, ami igazából elhanyagolható szintű kockázatot jelent Magyarországon.
Ha valakinek nem ízlik a csapvíz, akkor persze érthető, ha palackozott vizet, vagy víztisztítót vesz, de egészségügyileg nem érzem indokoltnak.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2012.06.02. 17:44:31

@Avatar: a dolog úgy működik, hogy amikor teherbe esel és először mész a védőnőhöz, akkor azonnal aláíratnak veled egy nyilatkozatot - még terhesen!!! -, hogy a gyereknek 2 éves koráig nem adsz gyaníthatóan nitrátot-nitritet tartalmazó vizet és élelmiszert. Amikor rákérdezel, hogy ööö ez mit is jelent? Akkor a válasz kapásból: pl. nem adsz csapvizet :O

Namost ilyen indítás után két választás van: vagy hazárdírozol az újszülötted-kisbabád egészségével, sőt életével, vagy nem.
És akkor még egy milliméter marketinggel sem találkoztál, csak a védőnővel :)

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2012.06.02. 17:58:54

@jobbulast.com: lehet, hogy a hölgy nem volt tudatában, hogy géppel is meghalunk :)
De remélem nem tőled kellett a rossz hírt megtudnia ;)

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.06.06. 10:32:39

Erről kinek mi a véleménye?

vizmegoldas.hu/csapviz/

Ugye ami itt olvasható, teljesen hiteles, jó szándékú figyelmeztetés? Ugye nem az a cél, hogy félrevezessék és megfélemlítsék a potenciális vásárlót?

Horizont 2012.06.07. 21:43:49

Egy szennyvíztisztító telep akkreditált laboratóriumában dolgozom ahol felszíni vizet is vizsgálunk. Igaz nem ivóvizet de ugyanolyan rendszerben működnek ők is. A határértékeket az Unió állapítja meg nem hasra ütésre születik.Nagyon szigorú ellenőrzések vannak.Ha túllépés van nagyon szigorú a bírság. Milliós tétel. Az akkreditált laboratóriumokban nagyon szigorú rendszabályozás van.nem hiszem el, hogy az ivóvízben bármilyen anyag a határérték felett lenne!
Én most szoktattam vissza magam a csapvízre. Nagyon jó. Felesleges pénzkidobás minden más. A fogyasztásra ösztönöznek a mindenféle palackos vizek és szerkentyűk használatával. Desztillált vizet inni meg egy nagy baromság már bocsánat. www.desztillaltviz.hu/ átmossa a vért!! Röhögni való!Igen vízkő ellen nagyon hasznos.Ezért kell a vasalóba önteni:) Sajnálatos, hogy anyagi érdekek miatt becsapják az embereket és sokan az ismeretek hiánya miatt félrevezethetőek!Fizetnek és fizetnek és még az egészségüket is kockára teszik!

benchmade 2012.06.13. 22:13:40

@Akos146:
"szervetlen anyagot csak klorofillel rendelkező élőlények tudnak megkötni"
Húúú, akkor mi növények vagyunk:) Az embereknél ugyanis pl. a jódból a szervetlen sokkal könnyebben és nagyobb mennyiségben szívódik fel, mint a szerves.
Lásd bővebben:
Schlenker & Long vagy Elmadfa & Leitzmann

Mangusztaa 2012.08.28. 12:37:03

@Vidi Rita: "a gyereknek 2 éves koráig nem adsz gyaníthatóan nitrátot-nitritet tartalmazó vizet és élelmiszert" - mégis, milyen mértékben tartalmazva? Mert ha 'egyáltalán ne tartalmazzon', ezzel csak az a baj, hogy akkor a gyereknek 2 éves koráig gyakorlatilag nem adható se zöldség, se gyümölcs??? Vagy mindenki köteles lesz otthon, az erkélyén, mentes vízzel locsolt cuccot termelni?

Mert hát látott-e már valaki, akárki, olyat, hogy a piacon elkérte akár 1 vásárló is a kofától a tanúsítványt az öntözővize összetételéről (a permetszereket tartalmazó méregkönyvről nem is beszélve)? Volna ilyen a kofáknál egyáltalán? Tehát akkor, merjünk piacon vett bármit is adni a gyereknek? Baromság ez az egész előírás, illetve nem baromság, "csak" betarthatatlan. Sajnos.

Tetszik, nem tetszik, nagyon-nagyon sok helyen nitrátos a talajban előforduló víz. Tihanyban egy forrásra is ki van írva (amiből gyerekként még ittunk, pár éve láttam), hogy a mezőgazdaság előretörése miatt sajnos már nitrátossá vált ez a víz is, ne igyuk. Pedig hát ott jóóó kilométerekre nincs semmi szántóföld...

Még egy "vicces" dolog... A 2x2 sávos Kerepesi út elválasztó sávján van pár hársfa. Láttam egy nénikét, aki hársfavirágot gyűjtögetett onnan (!). Aztán (nyilván le se mossa) megszárítgatja és télen megfőzi az unokának a kipufogógázos teát. Azt miért nem tiltja a védőnő? Belegondolni is rossz, hogy megissza azt valaki...

Mangusztaa 2012.08.28. 12:41:22

@Horizont:
Lehet, hogy a csapvízben minden megfelel a határértéknek, de... anyósomék az Alföldön laknak (kisváros), és olyan sárgás meg büdös a csapvíz, hogy hányinger meginni (persze aki megszokta, vagy nem ivott még mást, annak ez "a" Víz). Érdekes, hogy a szappant is alig hozza le. Szóval a szótári definíció, hogy "színtelen-szagtalan folyadék", erre nem áll.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2012.08.28. 12:46:52

@Mangusztaa: pont elevenembe vágtál, mert 7 hónapos a kislányom.
Ami biztos: répát és krumplit, meg egyéb földben - föld alatt - nevelkedő cuccot nem adok neki, még a mamája kertjéből sem, kb. 1 éves koráig, illetve addig, amíg kibírjuk, el tudjuk kerülni. Néhány falatot kap már szinte mindenből, mert kiköveteli magának, de nem az ellenőrizetlen forrásból származó élelmiszerek jelentik az étrendje nagy részét.

A bébiételeket is váltogatom - gyártókat is - ahogy az ásványvizet is szokás, és igen, tisztított vizet kap egyébként.

Számomra ugyanolyan megbízhatatlan a piaci cucc, mint a tescos.
Az a tuti, amit mondjuk én termelek meg megfelelő körülmények között, de idén erre nincs lehetőségem zöldségek tekintetében, úgyhogy megoldjuk máshogy. (Gyümölcs van.)

Mangusztaa 2012.08.28. 13:20:22

@Vidi Rita: Rita, olvastam, hogy répa helyett a sütőtököt ajánlják, mert "jobban eloszlik" benne a nitrát, amíg eljut a termésbe, míg a gyökérnövényekben koncentráltabb. Sajnos nálunk is nitrátos a talajvíz (Fóton van telkünk), nem is termesztünk semmit, csak fákon termő cuccot. Pedig klassz lenne csak úgy kihúzni a répát a földből, de ez van...

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2012.08.28. 13:33:20

@Mangusztaa: az tény, hogy 19 évvel ezelőtt, mikor a nagy volt ilyen kicsi, akkor nem problémáztam ezekkel, pedig nitrát akkor is volt... viszont nem volt sok minden más... Nemcsak a közvetlenül ártalmas dolgokkal van a baj, azok terhelése talán még csökkent is. Hanem, hogy lényegében már minden ártalmas :S
Megpróbáljuk kiszűrni amit lehet, és ameddig lehet.
Persze vannak, akik tojnak ilyesmire és vígan elvannak. Majd a jövő igazolja, hogy kinek volt igaza :).
Jó egészséget!

Horizont 2012.08.28. 14:17:29

@Mangusztaa: Akkor ezt a vizet mindenképpen be kell panaszolni! Tudom, hogy sajnos elég sok helyen nem a legjobb a csapvíz! De ha még érzékszervi úton is tapasztalható, hogy nagyon pocsék mindenképpen jelezni kell a szolgáltató felé. Ha semmi nem történik akkor a felette lévő hatóságnál kell jelenteni. Valaki csak csinál valamit. Talán.

kovácspéterke 2014.08.28. 16:56:35

hormonok azért vannak esetleg a vízben, mert azt nem lehet kiszűrni, így azokat bármilyen hiper szuper víztisztító berendezés sem tudja megtenni.

a desztillált víz fogyasztása meg életveszélyes.

Víztisztító Diszkont 2017.01.24. 09:38:57

Magyarországon a szolgáltatott ivóvíz minősége kiváló! Legalább is ezt hallani mindig, ha a vezetékes vízszolgáltatás minősége kerül szóba. E mellett viszont érdekes, hogy a lakosság általában valamilyen palackos vizet vásárol, sőt ezeknek a termékeknek a forgalma minden évben növekszik.

A legnagyobb problémát nem a szolgáltatott víz minősége jelenti, hanem a vízvezeték (amin nem akarsz végighúzni több kilométer hosszan egy fehér rongyot), na meg a klór. Utóbbi jelentősen "rombolja" az élvezeti értékek, ha lehet ilyenről beszélni csapvíz estén. Tulajdonképpen kellemetlen szagúvá és ízűvé teszi a vizet. Használata viszont pont a csőhálózat miatt fontos.

Vannak, akik megoldást szeretnének találni erre a problémára, ők valamilyen víztisztító berendezést vásárolnak. Ez lehet mechanikus, vegyi (általában aktívszenes), illetve ezek kombinációi. Ezek nem csoda masinák, csupán olyan vízkezelési/vízszűrési egységek, amelyeket már nagyon régen használnak arra, hogy tisztábbá tegyék a vizet.
Minden esetben a leendő vásárló választja meg a vízszűrési minőséget. Ha tehát neki nem kell a legtisztább H2O, amit vízszűréssel elő lehet állítani, akkor még véletlenül se válasszon ozmózis víztisztító berendezést. Ha viszont igen, akkor természetesen számára az lesz a megfelelő választás.

Mivel nincsen olyan autó, ami mindenkinek megfelelő, hogyan várhatnánk el egy szerencsétlen víztisztító berendezéstől, hogy mindenkinek minden víztisztítási igényét kielégíti és minden aggályára megfelelően válaszol.
Érdekes megjegyezni viszont azt, hogy minden élelmiszerrel szemben hatalmas tisztasági elvárásaink vannak (a földre esett ételt általában már nem esszük meg, holott ott tudjuk, hogy mire esett), viszont egy számunkra átláthatatlan több kilométeres vezetékből enyhe vegyszer tartalommal nem emelünk kifogást a legnagyobb mennyiségbe fogyasztott élelmiszer ellen.

Amikor valaki valamit üzletkötőtől vásárol, akkor sajnos tisztában kell azzal lennie, hogy ő fizeti meg az értékesítő prezentációs költségét, ami azt eredményezi, hogy legjobb esetben is kétszer annyit fizet a berendezésért, mint a normál piaci ár. JOBB ESETBEN!
Megkérdeztem a legnagyobb hazai direkt marketinges cég egyik vezetőjét, hogy hogyan engedhetnek olyan butaságokat, mint az elektrolízis (becenevén kicsapatás). Erre a válasz az volt, hogy nem tudják ellenőrizni, hogy a munkatárs mit mond az ügyfélnek a helyszínen.

Ha érdekel a téma, akkor itt találsz érdekes cikkeket: viztisztitodiszkont.hu/viztisztito_blog_1

fordulo_bogyo 2017.01.25. 04:46:59

Itt jart egy viztisztito ugynok...

fordulo_bogyo 2017.01.25. 04:50:40

@Víztisztító Diszkont: Csak halkan szolok, az aktiv szen nem vegyi uton, hanem fizikai uton (adszorbcioval, feluleten torteno megkotessel) tisztit...
" Ez lehet mechanikus, vegyi (általában aktívszenes), "

Az elektrolizis pedig valamilyen vegyuletnek elektromos arammal torteno bontasa, nem pedig kicsapatas. Ne becezd helytelenul.
"mint az elektrolízis (becenevén kicsapatás)"

Zb74 2017.12.12. 12:15:22

@kovácspéterke: Amit a desztillált vízről írsz, az túlzottan általánosító. Fogyasztása valóban életveszélyes lehet például nullkalóriás böjt vagy éhségsztrájk alatt, nagyon kiegyensúlyozatlan étrend esetén, és extrém izzadással járó élethelyzetekben. Ha viszont normálisan étkezel, akkor bőségesen beviszed a szükséges nátriumot, káliumot, kalciumot stb. ahhoz, hogy mindegy legyen, az ivóvizedben megtalálhatók-e ezek az ásványok. Az ÁNTSZ lakossági tájékoztatójában is ez szerepel: "A desztillált víz fogyasztása csak akkor nem jelent egészségügyi kockázatot, ha közben az ásványi anyagoknak (különösen kalcium, magnézium tekintetében) a táplálékkal történő szakszerű beviteléről is gondoskodunk."

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpgDr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
egyetemi docens
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpgDr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpgDr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész, doktorjelölt

hajdu-zsanett-100x150.jpgDr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpgBoros Klára
vegyész, doktorandusz
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

barbi.jpgDr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész, PhD-hallgató
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

913_csapibence_120119_015.jpgDr. Csapi Bence
gyógyszerész
Szent György Gyógyszertár, Kecel

 

 

 

 

Dr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész, egyetemi tanársegéd
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELET

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

A fejlécben található grafika Támadi Tibor műve.