mit ér a hatóanyag-szakértő, ha magyar?

2012.04.07., Szerző: kodpiszkalo

Bár ma már sokan az internetet tekintik elsődleges információforrásnak, a többség még ma is a televízióból nyeri a fontos és kevésbé fontos információkat. Éppen ezért nagy jelentősége van annak, hogy az ismeretterjesztő műsorokban hiteles információk hangozzanak el. Ezzel általában nincs is probléma. Sokkal inkább azzal van a baj, hogy egyre szaporodik azon műsorok száma, amelyek (jól vagy alig) bújtatott termékpromóció benyomását keltve szakértőként szólaltatnak meg olyan személyeket, akik végzettségük, képesítésük, teljesítményük alapján nem tekinthetőek annak. Sőt, mivel a műsorban bemutatott/reklámozott (vagy a riporthoz asszociálható) termék forgalmazásától - óvatosan fogalmazva - nem függetlenek, véleményük a legkevésbé sem tekinthető elfogulatlannak és autentikusnak.  

Az alternatív gyógyászati módszerek (antioxidánsok, gyógygombák) két, gyakran nyilatkozó "szakértője" ebbe a kategóriába tartozik. Varga Gábor történész és közgazdász végzettségű, Szabó László végzettségéről nincsenek nyilvánosan elérhető adatok az interneten (honlapja szerint főiskolára járt). A szakirányú végzettség hiánya még nem lenne baj (a szakértelem vagy a kutatási teljesítmény persze nem ártana), az viszont már igen, ha a témához értő tévénéző rövid idő után úgy érzi, téves, megalapozatlan vagy félrevezető információk hangzanak el. A laikus nézők százezrei számára mindez nem tűnik fel, számukra a megszólalókat hitelesíti a képernyő alján feltüntetett titulus: hatóanyagszakértő/hatóanyagkutató.

A fentiek apropóján született meg az alábbi, a médiafelügyeletet gyakorló NMHH nevű hatóságnak címzett levél:

Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság


Tisztelt Hölgyem/Uram!

Tájékoztatásukat kérem azzal kapcsolatban, hogy az Önök hatáskörébe tartozik-e annak felügyelete, hogy ismeretterjesztőnek szánt műsorokban a szakértőnek titulált megszólalókra megalapozottan, jogosultan használják-e ezt a megjelölést, illetve hogy az ilyen megszólalók (esetenként téves) állításai nem vezetik-e félre a nézőket/hallgatókat.
 Kérem, tájékoztassanak, milyen jogszabályi passzusok szabályozzák az előzőekben leírtakat, milyen módja van a Hatóságnak a beavatkozásra, végeznek-e ilyen irányú vizsgálatokat, és egyedi panasz esetén mi a bejelentés módja. 

Tisztelettel.

Rövidesen megérkezett a válasz:

A 2012. február 23-án a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (a továbbiakban: Hatóság) érkezett elektronikus levelében írt észrevételekre válaszolva – melyet a műsorokban meghívott szakértő vendégek szereplésével kapcsolatosan fogalmazott meg – az alábbiakról tájékoztatjuk.

A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény (Mttv.) alapelvei között az alábbi rendelkezés szerepel:
„3. § A Magyar Köztársaságban a médiaszolgáltatások szabadon nyújthatók, a sajtótermékek szabadon közzétehetők, az információk és a vélemények a tömegkommunikációs eszközök útján szabadon továbbíthatók, a nyilvános vételre szánt magyarországi és külföldi médiaszolgáltatások szabadon elérhetők. A médiaszolgáltatás és a sajtótermék tartalmának meghatározása szabad, a médiaszolgáltató és a sajtótermék kiadója felelősséggel tartozik e törvényben foglaltak betartásáért.”

E rendelkezés szerint minden médiaszolgáltató (rádió/televízió) médiaszolgáltatása tartalmát szabadon határozza meg. Amennyiben a szolgáltató eleget tesz a törvényben előírt, műsorszámai tartalmára vonatkozó kötelezettségeinek, további követelmények vele szemben nem támaszthatók. Tájékoztatjuk, hogy a médiaigazgatásra vonatkozó jogszabályok arra vonatkozóan nem tartalmaznak előírásokat, hogy a műsorokban nyilatkozó személyekre jogosultan használják-e a megjelölést.

Sajnos nem tudunk ebben a kérdésben segítségére lenni.

Tisztelettel.

Röviden: sajtószabadság van, mindenki azt mond, állít (magáról is), amit akar. Jól van ez így? A következtetést mindenki vonja le maga. 

U. i.: a témával a Zugügyvéd.blog.hu is foglalkozik. 

Képek forrása: Nava.hu 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr954370343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

fordulo_bogyo 2012.04.09. 18:18:56

Antal Vali is ilyen szakerto, hatoanyagelemzo... kozonseges kozmetikus, de osztja a tevesnel tevesebb tanacsait, kifejezetten reklamcellal, egy webbirodalom vezetojekent.

Majd nezzetek ra, ha van idotok. Borzalom, amit ott olvashattok szakertoi velemenykent.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.04.09. 23:33:28

@fordulo_bogyo: láttam, ismerem... A Száz kémiai mítosz. c. könyvben több fejezet foglalkozik "munkásságával.

stro-B · http://www.stro-b.com 2012.04.11. 10:08:46

Ez számomra döbbenet...amúgy engem az is felháborít, mikor a doktori címet hagyják le, pl Zacher Gábor esetében sokszor. Egy kongresszuson nyílván más a helyzet, mivel mindenki doktor...

noirp 2014.07.30. 16:50:27

Nrem tudom, milyen hatóanyag ajánlható az ellen a viszketés ellen, amit Antal Vali, Varga G. és a hasonló "hatóanyagszakértő"-k láttán-hallatán érzek --- főleg a tenyeremen.

Úgy, de úgy leültetném magam elé akármelyiküket: jöjjön, kedves ..., húzzon tételt drogismeretből. Egy rendszertan, egy kémia. Remek. Akkor most művelettanból. Minősítésből.
Hallgatjuk áhítattal.
Aj, azt a műsort kellene sugározni.

@kodpiszkalo:
Kedves Ködpiszkáló,
a Száz kémiai mítosz sz.v.sz. nagyon jó könyv.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpgDr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
egyetemi docens
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpgDr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész
Richter Gedeon Nyrt.

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpgDr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész, doktorjelölt

hajdu-zsanett-100x150.jpgDr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpgBoros Klára
vegyész, doktorandusz
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

barbi.jpgDr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész, PhD-hallgató
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

913_csapibence_120119_015.jpgDr. Csapi Bence
gyógyszerész
Szent György Gyógyszertár, Kecel

 

 

 

 

Dr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész, egyetemi tanársegéd
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELET

Díjaink

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

  • Bambino123: Sziasztok! Mivel nem találtam semmi elérhetőséget, ide írnék. Szeretném, ha írnátok egy elemzést ... (2017.02.23. 22:17) az élet iskolája
  • borien: Tisztelt Ködpiszkáló! Most olvastam a zöld kávé jó tulajdonságairól. Nem a fogyásról (amit fenteb... (2017.02.16. 21:24) egy újabb fogyasztószer, a zöld kávé
  • Untermensch4: Nem használok facebook-ot. Úgyhogy ezúton üzenem Norbinak és rajongóinak hogy ugyanezt a norbi-log... (2017.02.11. 10:51) az élet iskolája
  • asmall: @Teljesítményfokozó sporttáplálkozás: Küldted volna google alá. (2017.02.07. 14:25) az élet iskolája
  • pannonfunk: @kayla.ohanegan: A zöld csíkot kell nézni a fenti képen, az alfa linolénsav omega-3 zsírsav, a lin... (2017.02.07. 08:13) életelixzsír
  • Utolsó 20

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

A fejlécben található grafika Támadi Tibor műve.

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu